Att släppa stress och onödiga bördor

Nu i oktober förtrollar morgonfrosten vårt landskap och den syrerika luften gör det lättare att andas. Löven har ändrat färg och snart orkar de inte hålla fast vid grenen längre. Eller är det kanske trädet som behöver vila? Trädet som vågar släppa taget om det som det inte behöver längre. I trygg förvissning om att nya löv kommer spricka ut är det är dags. Allt kommer blomstra igen. Men nu ska det bara vila. Skala av och låta energin gå neråt istället. Ner i rötterna.

Ibland kanske du också skulle göra det. Släppa taget om onödiga lager. Slappna av och känna dina rötter ner mot marken. Som tryggt förankrar dig och håller dig. Du kan bara känna dig hållen i din enkelhet.

På hösten är det lätt att vi rusar på. Följer vindens fart och glömmer bort hur vi kan vila i stunden. Stressar på från det ena till det andra. Hösten och vintern som är starkt dominerad av luft och kyla. Enligt den indiska livsläran ayurveda så är vi nu inne i vata-perioden. Om du vill läsa mer om det så har jag förklarat lite närmare i det här inlägget: vata behöver värme Men lite enkelt kan jag säga att för att balansera vatan så behöver vi motvikten mot luft och kyla, vilket ju är jord och värme. Så vi behöver jorda oss, känna våra rötter och även hålla oss varma. Tänk därför på att äta varm mat och inte för mycket torr mat, som tex massor av bröd. Då blir det ännu mer torr luft inom dig. Försök hålla dina fötter varma (prova massera dina fötter med en olja eller fet salva innan du ska somna) och även resten av kroppen förstås.

Själv känns det som om att jag vissa dagar är i ständig rörelse. Jag rusar runt utan att stanna upp. Magen är uppblåst och det går runt i huvudet. Jag, som egentligen är väldigt dominerad av doshan pitta (jag har skrivit mer om det här) vilket betyder att jag har bra ämnesomsättning och behöver äta vid regelbundna tider, kan plötsligt skjuta på mattiderna och glömma den så viktiga regelbundenheten. (för både pitta och vata) Den här farten följer med hem efter jobbet och kan göra att jag är mer känslig inför barnens stoj.

Just i år tror jag det är extra viktigt att vi stannar upp, andas djupt och långsamt och lär oss släppa oro och stress. För vi behöver inte bära den. Vi behöver inte gå in i oron. Vi kan istället hitta våra rötter ner mot marken och känna hur tryggt förankrade vi är, ner mot Moder Jord.

Jag tänkte dela en meditation med dig, som kan hjälpa dig att hitta den här kopplingen. Det är en liggande, guidad meditation där du får slappna av och hitta närvaron till dig själv och kontakten ner till Moder Jord. Jag hoppas du vill prova.

Kom i så fall ner och ligg på rygg på en yogamatta, säng eller något annat. Det tar 10 minuter.

Jag hoppas du kan fylla hösten med närvaro och kärlek istället för oro och stress. För även om vi skulle önska att det här årets oroligheter skulle försvinna så tror jag vi gör bäst i att bara acceptera hur det är. Allt är precis som det ska vara. Och du duger precis som du är.

All kärlek! / Maja

2 reaktioner till “Att släppa stress och onödiga bördor”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: