Det här med att lyssna på kroppen

Våra kropp kan kännas otroligt komplex med allt från celler och hormonsystemet till hjärnan och nervsystemet.

Men vår kropp kan också vara otroligt enkel. Och lätt att läsa av och lära sig av. Om vi bara tar oss tid att lyssna på kroppen.

För som jag ofta har sagt på mina yogapass, om du känner dig trött så behöver du vila. Det är bara kroppens sätt att säga att det har gått lite väl fort fram och att vi behöver sakta ner en stund. Om vi inte lyssnar på kroppen och gör det så kommer den svara med ännu mer trötthet. Sedan övergår det oftast i en förkylning. Och om vi fortfarande inte drar ner på tempot så kommer febern som ett brev på posten. Och så fortsätter det. Kroppen vill från början lite snällt visa oss att nu behöver jag återhämta mig. När vi inte lyssnar så får den ta i lite hårdare. Tills vi lyssnar. För tillslut så gör vi förstås det. Det kan bara vara lite olika för olika människor hur lång tid det här tar. Ibland kanske ända till en utbrändhet.

Jag vet ju det här så väl. Som jag skrev så brukar jag ofta nämna det när jag håller yoga. Ändå är jag inte bättre själv.

För mig har det snurrat ganska snabbt på sistone. Tro mig, det senaste inlägget var lika mycket till mig som till er. Och jag har varit ganska trött de senaste veckorna. Så det kändes väldigt skönt när jag bestämde mig för att vara ledig en dag mitt i höstlovet. Bara vara med barnen och ta det lugnt.

Ni vet, ta det så där lugnt som i att åka till skogen med barnen. Vilket innebär ordna matsäck, försöka avstyra bråk under tiden jag packar, komma ihåg allt som ska med. Fixa kaffe till mig också undertiden som äldsta barnet har vilda protester mot att behöva följa med, ”jo, alla ska med!” och ”kom ihåg att ni behöver ta med er nya kläder om ni blir blöta”. Det är ju trots allt ösregn ute. Men ut ska vi, förstås. Det har vi ju bestämt och det är ju så skönt att vara i skogen.

Ett helt projektledaruppdrag senare är vi i skogen. Och tillslut blir det ju mysigt. Men när vi kommer hem så vill äldsta barnet ut och springa med mig och det vore ju jätteskönt. När vi kommer hem behöver middag lagas och sedan kommer jag på att det vore smart att städa hela huset.

När min man kommer hem efter att ha jobbat sent så är jag helt slut. Jag inser att jag inte har suttit ner på hela dagen. (Det var ju lite för blött i skogen för det.) Min lediga dag som skulle vara så avslappnande. Vad hände där egentligen?

Och om ni förstår vart jag vill komma med det här så blev jag förstås förkyld efter min sköna, lediga dag.

Eftersom jag glömde bort något av det viktigaste. Mig själv. Och att lyssna inåt.

Men eftersom jag ändå är lite medveten om att det jag gör påverkar mig så tog jag det sedan extremt lugnt efter det. Och gav min kropp välbehövlig vila genom sömn och lugna dagar.

En bra sak som denna pandemi fört med sig är ändå möjligheten att jobba hemma. Så med förkylning kunde jag sitta hemma i mitt nya hemmakontor. Någon som känner igen det?

Ljust, tyst och med fina energier. Även om jag för ett år sen aldrig skulle tro att min yogalokal skulle användas till det.

Och för att tvinga mig själv att ta det lite lugnt så började jag med ett annat projekt. Som slukar min uppmärksamhet och inbjuder till långa stunder av stillasittande.

I det här fallet försvann min förkylning efter bara några timmar. Kanske för att jag kom på mig själv med att lyssna in.

För om vi bara lyssnar på vår otroligt kloka kropp så vet vi svaret. Detsamma gäller ju om vi lyssnar inåt, till vår själ. Då vet vi att vi är på rätt väg. Men det får bli ett helt annat inlägg.

Ta hand om dig! ❤

En tanke på “Det här med att lyssna på kroppen”

  1. Ja så är det. Själv drogs jag med förkylning hela höstlovsveckan. Men så gav jag oxå sambon space att tentaplugga. Jag tog det så lugnt jag kunde, blev aldrig helt sänkt men kunde inte helt ge mig vila. Gjorde som ett avtal med kroppen att såhär blir det denna gång; jag kommer bära hus o hem o barnen, men ge dig så mycket återhämtning o vila jag bara kan. Sen är det ju inte konstigt att vi är vana att köra på, uppväxta med en mamma som tänker att hon ska träna bort tröttheten med corona i kroppen! 😉😘

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: